Algarve Culinair, Dineren en Drinken

U wilt een luxe appartement Carvoeiro, Algarve huren dus u houdt van de goede dingen des levens. Algarve Culinair, Dineren en Drinken. Portugal en de Algarve hebben veel te bieden op het gebied van eten en drinken. Bekend zijn port, Douro wijn, bruisende vinho verde, pittige kip piri piri, pastel de nata. De Algarve wordt geroemd om z’n verse zeevruchten en cataplana. Wie voor langere tijd overwintert zal niet elke avond in een restaurant gaan eten. Dus, overwinteraars die van koken houden zouden de Portugese keuken eens uit kunnen proberen. Verse ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar en er is veel keuze, in de supermercados en op de gezellige marktjes.

Supermercados – Boodschappen doen.

De grote supermarkten verkopen onder andere producten rechtstreeks van de boer. Er zijn ook genoeg gezellige dorpsmarktjes om groenten, vlees en zoetigheden in te slaan. In Portimão op de Mercado Municipal. Maar ook in Silves koopt u de meest verse vis met natuurlijk de geroemde sardines. Loulé heeft een grote overdekte markt en elke zaterdagmorgen vindt er de grootste markt van de Algarve plaats. Een feest voor de ware foodie. Uit eten of zelf koken, uit de Portugese keuken komen de heerlijkste smaken, baksels, geuren en gerechten. We hebben er een paar op een rijtje gezet.

Pastel de Nata.

Het custard gebakje met bladerdeeg is verrukkelijk zoet en te koop in de pasteleria, de bakkerij. Groot geworden door Pasteis de Belem in Lissabon heeft het inmiddels ook z’n weg naar Nederland heeft gevonden. Voor wie het graag zelf tijdens z’n wintervakantie wil leren maken zijn er workhops te volgen bij pastelerias en soms ook bij een local thuis.
Algarve culinair verse vis

Cataplana.

Het eenpansgerecht in de ronde koperen pan, de cataplana. Er zijn verschillende gerechten maar de bekendste is toch wel met zeevruchten zoals mosselen, tomaat, paprika en aardappel. Alle ingrediënten worden gaar gestoomd in de koperen pan met bolle deksel. De pan is een mooi souvenir om mee naar huis te nemen. Te koop bij de grote supermarkt rond Carvoeiro.

Frango Piri Piri.

Pittige kip geserveerd met tomatensalade en huisgemaakte frites. Komt oorspronkelijk uit Guia, O Capital do Frango zoals het zich noemt. Inmiddels is het gerecht overal ook buiten Portugal populair. Niet al te ingewikkeld om heerlijk zelf klaar te maken. Men neme kip, olie en veel, heel veel piri piri en grillen maar.

Tarte of torte de Amêndoa.

De amandelboom is zeer waarschijnlijk door de Moren naar de Algarve gebracht. De amandelbloesem is voor overwinteraars al in januari te bewonderen. In het najaar kunnen de amandelen geplukt worden. Van de amandelen wordt onder andere marsepein in fruitvormpjes gemaak. Die hier het hele jaar door verkrijgbaar. Tarte de amandoa is een traditioneel taartje van bloem, suiker, boter en amandelen en wordt vaak als dessert gegeten.

Sopa de Abóbora e Castahnas.

Ofwel kastanjesoep. Rond St. Maarten in november zijn ook in Portugal de kastanjes rijp en vallen ze van de bomen. In de straten verschijnen de kastanje verkopers met hun karretjes. Die de bekende zoete geur van de gepofte kastanjes verspreiden. De soep wordt gemaakt met kastanjes en pompoen of aardappel en wordt gegeten met brood zoals het pão caseiro.
Algarve Culinair, Dineren en Drinken. Eet smakelijk, overwinteraars!

copyscape