Waar in Portugal is het warm in de winter?

Waar in Portugal is het warm in de winter? Wintertemperatuur in de Algarve. Bekende vakantielanden in het zuiden van Europa zijn Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland, Kroatië, Turkije en natuurlijk Portugal.

Behalve Portugal liggen al de andere vakantiebestemmingen aan de Middellandse zee. Portugal, een land dat ca. 570km hoog is en 200km breed, ligt aan de Atlantische Oceaan. Deze ligging is medebepalend voor de temperatuur in het land. De Oceaan voert een koude golfstroom langs Portugal. Deze golfstroom is maximaal 12 graden Celsius. In tegenstelling tot de watertemperatuur bij de eilandengroep de Azoren, die deel van Portugal uitmaken. Daar is de watertemperatuur ca. 23 graden C tot op 10 meter diepte. Hoe dieper je meet, hoe kouder ook daar de watertemperatuur is.

Waar in Portugal is het warm in de winter?

Deze koude golfstroom beïnvloedt sterk de luchttemperaturen in Portugal en dus ook in de Algarve, de meest zuidelijke provincie van Portugal. Over het algemeen zijn de temperaturen in de Algarve de hoogste van Portugal. De laagste temperatuur vindt u in de Serra da Estrela, een gebergte in noordoost Portugal waar u zelfs in de winter zou kunnen gaan skiën. De hoogste piek daar ligt op bijna 2.000m en heet de Torre.

Algarve temperatuur in de winter.

Het ligt er een beetje aan waar je begint met meten. In het westen bij de plaats Sagres zijn in de zomer maar ook in de winter de temperaturen het laagst. Steeds meer naar het oosten van de Algarve, tot aan de grens met Spanje loopt de temperatuur een beetje op en kan vaak wel enkele graden verschillen. De gemiddelde wintertemperatuur in de Algarve is 17 graden Celsius in de maanden december tot februari. Dit wordt mede veroorzaakt door een windje uit het koude noorden. Toch kan de temperatuur overdag vaak oplopen tot 20 graden of hoger. En, wanneer u dan een plekje uit de noorderwind in de zon kunt vinden, dan is zonnebaden een zeer aangename bezigheid voor de overwinteraar. Omdat de kust van de Algarve op veel plaatsen gevormd wordt door mooie hoge rotspartijen met kleine besloten strandjes, is het zelfs aangenaam om, door die rotsen beschermd tegen de wind, in badkleding op het strand te vertoeven. Heerlijk voor de gewrichten en spieren terwijl u een gezond kleurtje opdoet op het strand in januari!

Dus om de vraag Waar in Portugal is het warm in de winter? te beantwoorden kom je al gauw uit op De Algarve.

copyscape