Wat kost levensonderhoud in Portugal?

Wat kost het levensonderhoud in Portugal? Wat kost een appartement huren? Uw boodschappen in de supermarkets in de Algarve, Lidl-Aldi-Intermarché-Auchan, zijn over het algemeen niet veel goedkoper dan dat u in Nederland gewend bent. Het aanbod is uitgebreid en vergelijkbaar met Nederland. Sommige artikelen zijn echter aanmerkelijk goedkoper, luxeartikelen zijn zeker niet goedkoper. Veel Portugese gezinnen zijn twee- of meerverdieners want het minimumloon ( Euro 860 per maand!) in Portugal is veel minder de helft van dat in uw eigen land. Veel grotere uitgaven worden dan ook gedaan op afbetaling.

Wat kost levensonderhoud in Portugal?

Voor een gezin van 4 personen zijn de maandelijkse kosten van levensonderhoud iets meer dan € 2000 (exclusief huur). Voor een eenpersoonshuishouden kunnen de maandelijkse kosten van levensonderhoud ongeveer € 750 bedragen (exclusief de huur). Stakingen voor een hoger loon komen dan ook regelmatig voor.

Huurprijzen van een appartement.

Voor de huur van een eenvoudig appartement in de Algarve betaalt de lokale bevolking ongeveer 850 euro per maand. Hier bovenop komen de maandlasten voor gas, licht, water en een bedrag aan servicekosten voor het appartement. Geen vetpot, dus. Het is dan ook begrijpelijk dat veel kinderen lang in huis bij de ouders blijven wonen en bijdragen aan de maandelijkse kosten. De prijzen van onroerend goed in Portugal, vooral in de regio Lissabon en ook in de door buitenlanders gewilde Agarve, zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Het vinden van een betaalbare woning voor de lokale bevolking is dan ook geen eenvoudige zaak. Zeker niet dicht bij de kust van de Algarve want daar liggen de koopprijzen per m2 voor een appartement ruim boven de Euro 2.000.

Landinwaarts liggen de prijzen aanmerkelijk lager dan aan de kust.

Vanwege die hoge onroerendgoedprijzen is ook het huren van een verblijf voor overwinteren niet echt een goedkope aangelegenheid. Maar, nog steeds veel goedkoper dan wat u in uw eigen land zou moeten betalen voor een appartement of vila aan de kust. Van belang is te realiseren wat er in de huurprijs is inbegrepen. Zoals de kosten voor verbruik stroom en gas want die kunnen nogal voor verrassingen zorgen.

copyscape