Kan het sneeuwen in Portugal?

Kan het sneeuwen in Portugal? En is het altijd warm in Portugal? In Lissabon, de hoofdstad van Portugal, valt gemiddeld 753 millimeter neerslag in een jaar. In de lagere gebieden en aan de kust komt zeer zelden sneeuw voor en als het al valt, dan is het in de vorm van natte sneeuw die snel weer gesmolten is. Om sommige wat hoger gelegen gedeeltes in het binnenland en in het noorden kan vaker sneeuw voorkomen. In de wintermanden kan er sneeuw vallen in de bergen van de Serra. Op meer dan tien dagen per jaar valt sneeuw in de bergen rond de Serra da Estrela, een gebied waar dan zelfs geskied kan worden. Het antwoord op de vraag of het kan sneeuwen in Portugal is dan ook ja maar wel heeeel weinig.

Kan het sneeuwen in Portugal?

De Algarve, in het zuiden van Portugal wordt van de koude noordelijke invloeden beschermd door de Serra de Monchique ofwel het Monchique-gebergte met een hoogste punt van 902 meter. Hierdoor zijn er in de Algarve bijzonder milde winters en tamelijk warme zomers. Verder naar het noorden wordt de kust verwarmd door de Golfstroom. Dit betekent dat de winters nog steeds mild en de zomers redelijk warm kunnen zijn. Meer landinwaarts, bij voorbeeld in de provincie Alentejo zijn de zomers warmer, terwijl de wintertemperatuur daar juist lager is.

Hoe warm is het in Portugal?

Hoewel Portugal net als Spanje onderdeel van het Iberische schiereiland is, heeft het toch een ander klimaat dan Spanje. Portugal is over het algemeen wat koeler dan Spanje vanwege het koelere zeewater van de Atlantische Oceaan. Het westen van het land heeft een zeeklimaat en het zuiden, de Algarve, een Middellandse zeeklimaat hoewel de Algarve niet aan de Middellandse zee ligt maar aan de Atlantische oceaan. Volgens het klimaatsysteem van Köppen heeft vrijwel het hele land een mediterraan klimaat, met warme droge zomers. En het noorden een gematigd maritiem klimaat, met koelere, droge zomers. Portugal is dan ook niet alleen vanwege de prachtige natuur en zachtaardige vriendelijke bevolking een populair vakantieland. Het is ook een gewilde vakantiebestemming voor zon- en strandvakanties en natuurlijk voor hen die graag overwinteren in Europa. Veel toeristen kiezen ervoor om een vakantie te boeken naar steden zoals Porto of Lissabon, maar de Algarve is de meest populaire bestemming voor overwinteraars.

copyscape