Schilderachtige dorpjes en kastelen

Kasteel van Silves.

Schilderachtige dorpjes en kastelen. De zuid Portugese Algarve is populair. En divers. De streek kent een rijke cultuurhistorie, is bekend om z’n schilderachtige dorpjes en kastelen, ruige kusten en zandstranden, de vijgcactus en de haan, cataplana en aguardente. Genieten van zon en strand is het eerste waar de meeste mensen aan denken als ze aan de Algarve denken.

Maar er is veel meer te doen en te zien. Zeker ook voor de overwinteraars die lekker relaxen graag afwisselen met meer activiteit. Niet ver van bruisend Portimão en de vissersdorpen Benagil en Carvoeiro zijn genoeg leuke plaatsjes te bezoeken zoals Avor, Lagos en Salema. Of wat te denken van een dagje vissen aan de Arade of de grotten bezoeken per boot, shoppen in Guia in de Algarve Shopping Mall een wijnproeverij in Tavira. De overwinteraars die Villa Benagil huren hoeven zich in de Algarve niet te vervelen.

Belem Lissabon

Sportief bezig zijn.

Wandeltochten, fietstochten en boottochten zijn door de hele Algarve mogelijk. Onderweg zijn er heuvels en bergen te beklimmen, kerkjes en dorpspleinen te bezoeken, vogels of dolfijnen te spotten. Dit alles natuurlijk afgewisseld met de heerlijkste lekkernijen zoals pastel de nata en een bica, de Portugese espresso. Voor de sportieve senior die de uitdaging zoekt in het wandelen is de Via Algarviana puur genieten. Het wandelpad door het Portugese binnenland was ooit een handelsroute in lang vervlogen tijden Het pad kan in etappes gewandeld worden.

Monchique die de Algarve scheidt van de Alentejo.

Vergeet niet voor het bergachtige Monchique de Nordic wandelstokken mee te nemen. En, geniet van de schitterende Mimosa bomen die in januari en februari wellustig bloeien. Rust en prachtige landschappen gegarandeerd en ideaal om dit juist in de winter te doen. In de zomer kan het te heet worden voor deze inspanning. Toeren in een -huur- auto met een stralende winterzon is ook een heerlijke bezigheid zeker voor de minder mobiele overwinterraar. Zoals de Costa Vincetina die loopt langs de zuidkust via de mooie en ruige kusten door prachtige natuurgebieden. Met de nodige culinaire stops tussen de dorpjes Odeceixe en het fort in Sagres is deze toer een fijne manier om meer schilderachtige dorpjes en kastelen van de Algarve te zien.

Er is veel meer dan schilderachtige dorpjes en kastelen.

En voor wie meer van Portugal wil zien zijn er legio uitstapjes. Een dagje Lissabon om er de leuke wijkjes te bekijken en ’s avonds frango -kip- piri piri eten op een terrasje. Of in Alfama in een klein café genieten van Fado en vergeet niet op weg naar de Bairro Alto de tram te nemen. Of een dagje naar universiteitsstad Coïmbra voor een bezoek aan de barokke Biblioteca Joanina en proef de chanfana, stoofvlees in wijn. En meer naar het noorden is een citytrip Porto met bezoek aan een van de porthuizen en de blauwe tegelkerken ook een belevenis. En er is veel meer te doen en te beleven want Portugal en de Algarve vervelen nooit.

Silves. Stad van Kastelen.

Gewoonlijk van 30 juli tot 22 augustus organiseert Silves het middeleeuwse evenement. Hierbij is de stad gehuld in de kleuren en versieringen van weleer. De straten van het historische centrum worden uitgedost. De middeleeuwse klanken en vertoningen gaan een unieke sfeer creëren. Ook is in Silves eenmaal per jaar het bekende Bierfestival. En, een bezoek aan het Kasteel in Silves,

copyscape